Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 15 Νοεμβρίου 1973

Την ώρα που ο δοτός πρωθυπουργός της χούντας, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, υποστήριζε ότι θα άλλαζε το Σύνταγμα και θα περιόριζε τις εξουσίες του Προέδρου (Γ. Παπαδόπουλος), οι φοιτητές κλείνονταν στο Πολυτεχνείο. Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε. Η φοιτητική διεκδίκηση έγινε αγώνας όλων εναντίον της χούντας. Στους φοιτητές δεν πήγαν εργάτες και αγρότες για να συμπαρασταθούν, αλλά για να διαδηλώσουν κι αυτοί για τα δικά τους προβλήματα. Οι εφημερίδες καταγράφουν το γεγονός στην πρώτη τους σελίδα και αναμένουν τις εξελίξεις. Ακόμα και τα χουντικά Σημερινά έχουν το θέμα στην πρώτη τους σελίδα, έστω και μονόστηλο.

Η Βραδυνή έχει πρώτο θέμα σχόλιο κατά της χούντας. Δείτε το στη συνέχεια

Η εφημερίδα Βραδυνή έχει ως πρώτο θέμα σχόλιο με τον τίτλο «Που πάμε». Αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα του καθστώτος που δεν είναι μόνο πολιτικά, αλλά κυρίως οικονομικά.

Επειδή κοντεύσει μισός αιώνας από τότε και πολλοί λένε ακόμα «φάγαμε ψωμάκι από τον Παπαδόπουλο» αντιγράφουμε ένα μόνο απόσπασμα από το σχόλιο της Βραδυνής. Η χούντα επίλεξε τον Μαρκεζίνη, όχι γιατί ήταν ο μόνος πολιτικός που βρήκε να κάνει την μαριονέτα, αλλά και επειδή, θεωρούσε, ότι μπορούσε να της λύσει κάποια από τα οξύταταν οικονομικά της προβλήματα, όπως έγινε στη δεκαετία του ’50. Μόνο που ο Παπαδόπουλος δεν ήταν.. Παπάγος και το σημαντικότερο οι συνθήκες είχαν αλλάξει δραματικά.

Υπήρχαν όμως και άλλα γεγονότα.

Επιστροφή στην ενότητα Πολυτεχνείο ’73. Πατήστε εδώ

Σχολιάστε