Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Αυτός είναι ο χειρότερος Έλληνας διαιτητής. Έκανε όλη την Ευρώπη να γελά με τα χάλια του (Video).

Η ελληνική διαιτησία έχει βγάλει πολλά φυντάνια. Υπάρχει όμως ένας που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Γιατί τις… ομορφιές του δεν τις έκανε σε έναν αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, ενώ οι φήμες για λάθη σκοπιμότητας ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά δεν διαψεύστηκαν κιόλας. Πολύ απλά έκανε τα πάντα για να κερδίσει μια από τις δύο φιναλίστ κι αυτό είναι ύποπτο.  

AVWK/INTER LEEDS UTD V AC MILAN 1973

Το όνομα του Χρήστου Μίχα για τους οπαδούς της Λιντς είναι συνώνυμο του… διαβόλου. Για τους γνώστες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι μια από τις ατυχέστερες επιλογές διαιτητών που έχουν γίνει σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το Κύπελλο Κυπελλούχων μπορεί να καταργήθηκε το 1999, αλλά ο… θρύλος, η μάλλον ο εφιάλτης του Μίχα εξακολουθεί να καταδιώκει τους Έλληνες διαιτητές.

Από την εφημερίδα «Ομάδα»

Ο Μίχας, που δεν ζει πια, ήταν ο άνθρωπος που χάλασε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό πάρτι. Τέτοια μέρα (16 Μαΐου), το 1973 στη Θεσσαλονίκη, στο Καυτατζόγλειο, έγινε το τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων που τότε ήταν ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ποδοσφαιρικός θεσμός.

Η τύχη το έφερε να φθάσουν σε αυτόν δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες της εποχής. Η Αγγλική Λιντς και η Ιταλική Μίλαν.

Από την εφημερίδα «Βραδυνή»

Ωραίο ποδόσφαιρο, θεαματικό, έπαιζαν οι Άγγλοι, κατενάτσιο κι Άγιος ο Θεός οι Ιταλοί. Αγαπούσες τη μια ομάδα και μισούσες την άλλη. Έλα όμως που ο Μίχας φαίνεται ότι… μισούσε τη λάθος ομάδα! Κι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει τη Μίλαν και να αδικήσει τη Λιντς.

Οι Άγγλοι τον θυμούνται ακόμα. Γιατί;

  • Στο 5ο λεπτό, ο Αλμπέρτο Μπικόν, ναι αυτός που έφερε χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός κι έλεγε ότι είναι προπονητής, κερδίζει ανύπαρκτο φάουλ έξω από την περιοχή. Το χτυπά ο Κιαρούτζι, η μπάλα προσκρούει στο τείχος, σκάει μπροστά στον Ντέιβιντ Χάρβεϊ τον τερματοφύλακα της Λιντς και καταλήγει στα δίχτυα.
  • Στη συνέχεια ο Μίχας γίνεται πιο αποκαλυπτικός. Σταματά  τις επιθέσεις της Λιντς, δίνει διαρκώς  φάουλ υπέρ της Μίλαν και στο τέλος του ματς αποβάλει  τον Νόρμαν Χάντερ της Λιντς επειδή χτύπησε τον Τζιάνι Ριβέρα της Μίλαν. Δεν είχε δει όμως το σκληρό φάουλ του ωραίου του ιταλικού ποδοσφαίρου στο ξεκίνημα του καυγά.

Στο τέλος του αγώνα 45.000 θεατές αποθεώνουν τους χαμένους και αποδοκίμαζαν τους νικητές. Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη διασαλευόταν η… καθεστηκυία τάξη. Πολύ περισσότερο μπροστά στον Αρτέμιο Φράνκι, τον Ιταλό πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και τη σύζυγο του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα.

Οι Αγγλικές εφημερίδες για χρόνια υποστήριζαν ότι ο Μίχας δωροδοκήθηκε από τους Ιταλούς. Ο ίδιος είχε αποδώσει στην ισχυρή βροχή κάποια λάθη που έκανε στον αγώνα. Η ΟΥΕΦΑ, κατά τη πάγια συνήθειά της δεν πήρε θέση, αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1989 για να ξαναεμφανιστεί Έλληνας διαιτητής σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η «Ομάδα», η εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδιδε ο ΔΟΛ κυκλοφόρησε με τίτλο «Τα δύο Μ κατέκτησαν το Κύπελλο» εννοώντας φυσικά τη Μίλαν και τον… Μίχα.

Δείτε τις καλύτερες στιγμές του αγώνα σε εικόνα της ΕΡΤ και περιγραφή BBC

Δείτε και σε χρώμα στιγμιότυπα του τελικού και ακούστε τις αποδοκιμασίες στην απονομή

Σχολιάστε