Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Στο σκαμνί εφημερίδα για τα «γυμνά» του Μόραλη!

To 1952 «ντριμ τιμ» της ελληνικής ζωγραφικής είχε όνομα! Λεγόταν «Αρμός», μια κίνηση την οποία αποτελούσαν (κρατήστε την ανάσα σας…) οι Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Νικολάου, Ευγένιος Σπαθάρης (ναι ο καραγκιοζοπαίχτης που ήταν εξαιρετικός ζωγράφος), Μίνως Αργυράκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης και άλλοι.

Όλοι αυτοί αποφάσισαν να εκθέσουν τα έργα τους στο Ζάππειο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1952. Ήταν μια έκθεση που θα αποτελούσε καλλιτεχνικό γεγονός. Μόνο που απασχόλησε και τα δικαστήρια. Μια εφημερίδα, η «Προοδευτική Αλλαγή» που εξέδιδε ο Νίκος Παπαπολίτης, από τους γνωστότερους υποστηρικτές του Νικολάου Πλαστήρα και σφόδρα αντι-δεξιός φιλοξένησε ένα κείμενο για την έκθεση της Μίνας Ζωγράφου – Μεραναίου. «Ατυχώς» η εικονογράφηση του θέματος ήταν τα τρία γυμνά του Γιάννη Μόραλη, από τις σημαντικότερες δημιουργίες του.

Μόνο που ο εισαγγελέας είχε διαφορετική γνώμη. Θεώρησε τα γυμνά πρόκληση της δημοσίας αιδούς και διέταξε τη δίωξη της εφημερίδας!

Παρένθεση: Εκείνη την εποχή οι εφημερίδες είχαν ατέλεια χάρτου. Δεν πλήρωναν φόρο για την εισαγωγή χαρτιού. Μια από τις συνηθέστερες τιμωρίες τους ήταν η άρση της ατέλειας που προκαλούσε τεράστια αύξηση του κόστους έκδοσης. Ένα μήνα πριν στην εξουσία είχε ανέβει ο «Συναγερμός» του Αλέξανδρου Παπάγου και οι εισαγγελείς προσπαθούσαν να φανούν αρεστοί στο νέο καθεστώς. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν οι «λίστες Πέτσα». Υπήρχαν όμως χρήματα για τους πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον Πρόδρομο Μποδοσάκη! (περισσότερα εδώ).

Το δικαστήριο έγινε τέσσερις μήνες αργότερα κι ευτυχώς για την Τέχνη, αλλά και την εφημερίδα, η απόφαση ήταν αθωωτική.

Γιάννης Μόραλης, καθιστό γυμνό (1952)
Γιάννη Μόραλη, γυμνό

Η έκθεση όμως αυτή απασχόλησε και με άλλο τρόπο, όχι μόνο τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Ασφάλεια. Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

1 comments on “Στο σκαμνί εφημερίδα για τα «γυμνά» του Μόραλη!

  1. Παράθεμα: Αυτός είναι ο πίνακας του Τσαρούχη που απαγόρευσε η Αστυνομία | Πασατέμπος

Σχολιάστε