Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Το περίπτερο της 6ης Ιανουαρίου 1980 και το… προφητικό «αποκλειστικό» του Ριζοσπάστη!

Για ένα μεγάλο διάστημα η Κυριακή δεν ήταν απλά η 7η μέρα της δημιουργίας. Ήταν η κότα με το χρυσό αυγό για τον ελληνικό Τύπο. Οι κυκλοφορίες έφθαναν σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτά στη δεκαετία του 2000 με τα dvd, τα cd και τα βιβλία. Έπειτα ήρθε το Internet με το YouTube και όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Πριν 40 χρόνια, το 1980 τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφορετικά.

Υπήρχαν λίγες εφημερίδες με αξιόλογες κυκλοφορίεςΕλευθεροτυπία ήταν η πρώτη από τις απογευματινές που μπήκε στην αγορά της Κυριακής. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κατάκτησε γρήγορα την πρώτη θέση. Λέγεται ότι η έκδοσή της έγινε για να μειώσει τα κέρδη ο Κίτσος Τεγόπουλος και να μην τα μοιραστεί με το προσωπικό όπως είχε δεσμευτεί. Αργότερα όταν η Κυριακάτικη έγινε κερδοφόρα έβγαλε την Πρωϊνή για τον ίδιο λόγο!

Τι πουλούσαν όμως οι εφημερίδες και τα περιοδικά το 1980; Αντιγράφουμε από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τον σχετικό πίνακα.

Βλέπουμε ότι στην Αθήνα κυκλοφορούσαν επτά εφημερίδες, ενώ υπήρχαν κι άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και ο Ελληνικός Βορράς. Μιλάμε πάντα για τις εκδόσεις της Κυριακής.

Αξίζει τον κόπο να δούμε τι είχαν διαλέξει για τις πρώτες τους σελίδες κάποιες από αυτές.

Το Βήμα για να αντιμετωπίσει την πίεση της Ελευθεροτυπίας λάνσαρε την Εβδομάδα, έκδοση σε σχήμα «ταμπλότι» και χρώμα και.. αεράτξη σελιδοποίηση. Ήταν η πρόδρομος των περιοδικών των εφημερίδων της 7ης μέρας
Η Ακρόπολις έδινε έμφαση στα ιστορικά θέματα. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλο μέρος στν πρώτη σελίδα καταλαβάνει η σειρά με τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις που αποχαρακτηρίστηκαν εκείνη τη χρονιά. Η απόφαση του Καραμανλή να περάσει στην προεδρία τς Δημοκρατίας είναι πρώτο θιέμα, ενώ στις μέρες μας εντυπωσιάζει το χτύπημα για τους ληστές του Ταχυδρομικού Ταμιετηρίου για τα 4 εκ. δρχαχμούλες αντιμετώπιζαν τις βαρύτερες ποινές του Ποινικού Κώδικα. Εκτέλεση ή ισόβια!
Ο Ελεύθερος Κόσμος είχε πάρει… εργολαβία την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Και στο πνεύμα της εθνικοφροσύνης στο σχόλιό του τονίζει ότι τα σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται εκεί! Το γεγονός ότι μεσολαβούν καμμιά δεκαριά κράτη από τον Εβρο μέχρι το Αφγανιστάν προφανώς αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια.
Η πρώτη σε κυκλοφορία Κυριακάτικη Ελευθεροτυπα έπεσε έξω στην πρόβλεψή της. Ο Καραμανλής τελεικά έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βρήκε τις ψήφους που χρειαζόταν

Μένουμε στην είδηση με την ένδειξη «Αποκλειστικό» που αφορά τον Τύπο και  τόσα χρόνια μετά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και… προφητικό!

Σχολιάστε